Vítám Vás na svém webu

Brumby

22.04.2011 00:10

 

ŘÁD : Lichokopytníci

ČELEĎ : Koňovití

ROD a DRUH :    Equus przewalskii F. caballus

Brumby je malý, houževnatý divoký mustang žijící v australských polopouštích nazývaných Outback. J potomkem zdivočelých domácích koní prvních zdejších kolonistů.

Z tisíců koní, kteří utekli prvním zdejším osadníkům, přežili tvrdé podmínky Outbacku jen ti nejhouževnatější a nejlstivější. Dnešní Brumbyové jsou menší než domácí koněx, jsou houževnatí,silní a skromní, divocí a ostražití před člověkem. Je těžké je ulovit nebo chytit.

Tělesné rozměry : V kohoutku asi 120 cm

Rozmnožování :

Pohlavní dospělost : v 1 – 2 roce, záleží na prostředí

Období rozmnožování : převážně v době dešťů

Březost : 11 měsíců

Počet hříbat : 1

 

Způsob života :

Brumby žije v malých stádech čítající maximálně 70 jedinců ,s vlastním teritoriem. Živí se rostlinnou potravou – trávou nebo akáciovým listím a dožívá se až 20 let.

Příbuzné druhy : severoamerický mustang nebo jihofrancouzský camaržský kůň.

V Austrálii žije asi 200 000 Brumbyů.

Zajímavosti :

Jméno Brumby není zcela objasněno, zřejmě pochází od jména chovatele koní Jamese Brumbyho, který žil v 19. století. Původ by ale mohl souviset také se slovem „ barooby „ , které v řeči původních obyvatel Aboriginů znamenalo „ divoký „

Ve 20. a 30. Se objevilo tolik divokých brumbyů, že kovbojové pořádali tzv. „ brumby runners „ při nichž koně pronásledovali a stříleli.

V australském hovorovém jazyce znamená slovo brumby nezávazný a nepořádný člověk.

I když je brumby neustále považován za koně, měl by to být spíše pony, protože praví koně mají v kohoutku 142 cm a brumby má jen 120 cm.

 

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode