Vítám Vás na svém webu

Medvěd brýlatý

19.04.2011 15:08

 

Medvěd brýlatý

Medvěd brýlatý byl prvním reprezentantem své čeledi, který během doby ledové pronikl do Ameriky. Nyní je jediným americkým medvědem, který obývá jižní polokouli.

Tento medvěd byl pojmenován podle světlé kresby kolem očí. Ta se táhne dál okolo čenichu až na hruď a kontrastuje s okolní černou nebo tmavohnědou srstí. Zmíněná světlá kresba se mění u jednotlivých druhů podle oblasti výskytu, navíc je proměnlivá i individuálně.

První medvědí mládě bylo spatřeno roku 1805 Georgesem Cuvierem v Buenos Aires.

Životní prostředí :

Medvěd brýlatý obývá nejrůznější typy krajiny v pásmu And od výšek 200 až do 4 500 metrů nad mořem. Zastihneme ho od Venezuely přes Bolívii a Chile.

Rád se zdržuje v rozsáhlých a vlhkých deštných lesech, ale je k vidění i na travnatých pláních a napůl vyschlých porostech v nížinách. Území jeho výskytu se táhne severo – jižním směrem, jakým se táhnou Andy od Panamy a Venezuely až po Bolívii a Chile.

Co se týče vztahu s člověkem, tak je medvěd brýlatý velmi ohrožený díky těžbám stavebního dřeva a dalšímu opracování půdy na jeho území výskytu – ochránci se tento druh medvědů snaží chránit co jen mohou, ale stále se to moc nedaří ještě díky jednomu problému : domorodí obyvatelé států tohoto medvěda také zabíjí kvůli masu, tuku a rituálním obřadům nebo kvůli ochraně stád dobytka, protože medvěd příležitostně napadne nějakého tvora.

 

Rozmnožování :

Medvěd brýlatý je pohlavně dospělý ve 2. roce života.

Délka březosti samice je 8 měsíců ( 240 – 255 ) dnů, po které samice přivádí na svět 1 až 3 medvíďata o které se stará 12 měsíců než se úplně osamostatní.

Potrava a obživa :

Medvěd brýlatý se živí různým ovocem,plody palem a kaktusů, mršinami, drobnými živočichy,listy a ořechy

 

   

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode