Vítám Vás na svém webu

Nosorožec tuponosý

22.04.2011 00:01

ŘÁD : Lichokopytníci

ČELEĎ : Nosorožcovití

ROD a DRUH : Ceratotherium simum

Nosorožec tuponosý je díky nebezpečně vypadajícím rohům a tvrdé kůži dobře vybaven proti nepřátelům. Člověku však byl vždy vydán na milost i nemilost, a tak je dnes téměř vyhuben.

Tělesné rozměry :

Délka těla u samců : 370 – 400

Délka těla samic : 340 – 365 cm

Výška : samci 170 – 186 cm, samice 160 – 177 cm

Délka předního rohu : většinou 50 – 166 cm

Hmotnost : až 2 300 kg

 

Rozmnožování :

Pohlavní dospělost : v 6 – 10 roce

Období rozmnožování : celoročně

Březost : 16 měsíců

Počet mláďat : 1

 

Způsob života :

Samci jsou samotáři, samice žijí společně s mláďaty nebo s jinými samicemi. Živí se různými druhy trávy. Hlasově se projevují supěním, funěním. Délka života je až 45 let.

Příbuzné druhy jsou nosorožec jávský, indický, sumaterský a dvourohý.

Nosorožec tuponosý žije v jižní Africe v Národním parku Hwange, Krügerově národním parku, Umfolozi a rezervaci Hluhluwe. Severnější poddruh žije v Kongu n Národním parku Garamba.

 

Ochrana druhu :

Početní stavy nosorožce tuponosého na jihu, v chráněných národních parcích a rezervacích, jsou sice malé, ale stálé. Budoucnost severnějšího poddruhu je nejistá vzhledem k neustávajícímu lovu.

Zajímavosti :

Nosorožec tuponosý je schopný vyvinout při běhu rychlost až 40 km / h. Jeden nosorožec v zajetí opakovaně šplhal přes dva metry vysokou bránu.

Dnešní nosorožci jsou jen malými pozůstatky dříve velmi rozšířené skupiny zvířat. Nosorožci žili dokonce i na území Evropy, kde vyhynuli během poslední doby ledové před 15 000 lety. Byl to nosorožec srstnatý, který byl dobře přizpůsoben k zdejšímu drsnému a chladnému podnebí. Jeho pozůstatky byly nalezeny i na našem území.

Nejdelší ro nosorožce tuponosého měřil 2 metry, ale jen málo nosorožců se dožije takového věku aby jim roh takto vyrostl.

 

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode