Vítám Vás na svém webu

Ondatra pižmová

18.04.2011 13:07

ŘÁD : hlodavci

ČELEĎ : křečkovití

ROD a DRUH : Ondatra zibethicus

 

Ondatru si lidé občas pletou s mládětem bobra - oba mají podobný styl plavání.V některých končinách si ondatry staví z vodních rostlin velké kulovité vodní hrady.

 

Důležité znaky :

Délka bez ocasu : 25 - 36 cm

Hmotnost : 900 - 1800 g

 

Rozmnožování :

pohlavní dospělost : většinou po 1. roce života

období páření : na severu od března do září,na jihu v zimě

délka březosti : 25 - 30 dní

počet mláďat : obvykle 5 - 6,ale vzácně až 11

 

Způsob života :

chování : jednotlivé rodinné skupiny si hloubí pozdzemní systém chodeb,tyto systémy nejsou daleko od sebe

potrava : téměř výhradně vodní rostliny,občas mlži,žáby a ryby

délka života : 1 - 2 roky

 

Příbuzné druhy : Zda se,že jediným příbuzným druhem je Ondatra obscura žijící na Newfoundlandu.

 

Podrobnosti :

Ondatra pižmévá je největším příslušníkem čeledi křečkovitých.Od všech  hlodavců se liší tvarem dlouhého ocasu.Ten je totiž masitý a z boku oválně  zploštělý.Ocas ondatry nepokrývá žádná srst,jen šupiny.Dosahuje téměř stejné délky jako její tělo.

Nejoblíbenějším typem životního prostředí ondatry pižmové jsou mokřiny podél řek a potoků,zejména v nížinách,kde se tyto mokřady rozprostírají na velkých plochách a jsou hustě porostlé vegetací.Převážnou část života stráví ondatra ve vodě,na souši podniká dlouhé procházky porosty trav a rákosu.Ve vodě vesluje mohutnýma zadníma nohama s roztaženými plovacími blánami,ocas používá jako kormidlo.Dovede plavat i pozpátku,i-když ne s takovou lehkostí.

V nížínách si staví na mělčinách velká,volně stojící hnízda.Na jejich stavbu používají stébla rákosu,vodní rostliny a bahno.U nás taková hnízda obvykle nenajdeme.

 

Zajímavosti :

a) Ondatra pižmová má vztah k naší vlasti.Roku 1905 byla totiž objevena nedalo Prahy,na statku hraběte Colloredo-Mannsfelda.

b) Maso ondater je možno jíst,je nízkotučné a má jemnou chuť.Kdysi bylo velmi oblíbené a prodávalo se na trhu pod názvem " bahenné králík ".

c) Mozek ondatry je v poměru k jejímu tělu malý.

d) Podle jednoho pozorování se ondatra pižmová potopila na 17 mint,potom se vynořila na 3 vteřiny aby se nadechla a zase se potopila.

e) Roku 1930 byly ondatry dovezeny do Velké Británie na kožešinové farmy,ale některé utekly a napáchaly obrovské škody,takže je Britové během 7 let vyhubili.

 

           

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode