Vítám Vás na svém webu

Rypoš lysý

20.04.2011 18:46

ŘÁD : hlodavci

ČELEĎ : Rypošovití

ROD a DRUH : Heterocephalus glaber

Rypoš lysý vypadá na první pohled jako scvrklý párek se dvěma zuby vepředu. Je příbuzným dikobrazů a žije ve složitých společenstvech jako včely nebo mravenci. Žije v bludišti podzemních chodeb. Jako jediný savec tvoří společenstva srovnatelná se společenstvem mravenců, včel nebo termitů. Tito téměř úplně slepí živočichové nikdy nevylézají na denní světlo.

Rypoš žije pod zemí v horkých, suchých oblastech. Tvoří kolonie čítající zpravidla 20 – 30 jedinců.

Podzemní chodby jsou vyhrabány v hloubce asi 20 cm a jsou přizpůsobené k tomu aby tudy prolezlo vždy jen jedno zvíře. Mimo to také existují hlubší chodby – 50 cm pod povrchem země a jsou široké pro dvě zvířata.V úrovni těchto chodem se nacházejí hnízdní komory.

V každé kolonii rypošů lysých se rozmnožuje jen jedna samice, která má funkci podobnou jako včelí nebo termití královna. Jedna samice má 1 až 3 samce, kteří jsou větší a těžší než ostatní samci. Všechna ostatní zvířata v kolonii jsou neplodná. Rypoší královna se páří každých 80 dnů.V případě,že je královna stará a nemůže dál rozšiřovat svou kolonii, tak se utkávají samice z celé její kolonie,které bojují o to, která z nich bude nástupkyní. Nejsilnější samice zpravidla ty ostatní usmrtí – tím dokáže, že je nejsilnější. Tato zvířata mají za úkol obstarat potravu a nosit materiál na stavbu hnízda, vytváření chodeb nebo obranu kolonie.

Rypošové se živí hlízami a kořínky, dokonce se živí i vlastními výkaly aby měli co nejvíce užitku z výživných látek, které potřebují k životu.

Anglicky se rypoš lysý nazývá : „ sand puppy „ ,což se dá přeložit jako písečné štěně.Toto jméno dostal pravděpodobně díky vzhledu,které připomíná novorozené štěně.

 

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode