Vítám Vás na svém webu

Užovka podplamatá

28.04.2011 10:58

 

způsob života : Více vázána na vodu než užovka obojková. Nejenže výborně plave, ale při lovu ryb nebo při vyrušení se i potápí. Zimuje od X do IV v hlubokých skalních štěrbinách, v suti, ale i v kamenitých terasách a náspech silnic a železnic. Aktivita začíná v IV, páří se v V-VI. Často se snaží s jednou samici kopulovat více samců. Samice od konce VII do počátku VlIl klade 5-35 různě velkých bílých vajec do tlejícího materiálu v říčních náplavech, příp. i do hromad hnoje, kompostu apod. Inkubace trvá 40-50 dní. Mláďata se líhnou nejčastěji v IX ve velikosti 15-25 cm, zůstávají v úkrytu a do následujícího jara nepřijímají potravu. Pohlavní zralosti dosahuje ve 3. roce, dožívá se až 15 let. Živí se zpravidla menšími rybami, ale v její potravě se mohou objevit i obojživelníci a jejich larvy, vzácněji plazi. Stává se kořistí ptáků, ježků, lasiček, norků, ondater a velkých dravých ryb.

ŘÁD : šupinatí

ROD : Užovka

ČELEĎ : užovkovití

DRUH : Uživka podplamatá ( Natrix tessellata)

 

Užovka podlpamatá se v Evropě nejvíce vyskytuje v jihovýchodní části.Naším územím prochází severní hranice areálu. U nás a na Slovensku se vyskytuje v teplých nížinných oblastech ( do 400 m.n.m.),údolí větších řek nebo i v údolí vodních nádrží.Výskyt je limítován vhodnými zimovišti.

Současný výskyt v Čr je především na jihozápadní Moravě ( povodí Dyje,Jihlavy,Oslavy,Rokytné a Svratky),ve stgředních Čechách  ( v povodí Vltavy,Berounky,Sázavy,Ohře a Ploučnice ). Na Slovensku zejména v oblasti Dunaje,Váhu,Hronu,Nitry,Bodrogu aj. ).

 

Užovka podplamatá je o něco menší než Užovka obojková - samice u nás dorůstají 100 cm a samci 80 cm.

Tvar hlavy podobný Užovce obojkové,ale protáhlejší.Oči jsou mírně vystouplé,duhovka žlutá.Před okem jsou zpravidla dva preokulární štítky.Celá svrchní strany těla je pokrytá šupinami,hřbet těla je šedý,olivový až okrový.Na svrchní straně krku je tmavá kresba ve tvaru V se špičkou směřující k hlavě.Břicho je bělavé až červené s černými skvrnami,které mohou splývat v široký středový kruh.

 

 

  

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode